Verkeersregelaars en BRL9101

Beroepsverkeersregelaars hebben géén extra certificaat nodig zoals gesteld wordt in de BRL9101. Waar dit vandaan komt leest u hieronder.

De Stichting Infra Kwaliteit heeft voor het plaatsen van verkeersmaatregelen (het KOMO BRL9101 certificaat) de examens in beheer. Dit houdt in dat bedrijven welke betrokken zijn bij het plaatsen van verkeersmaatregelen, een BRL9101 certificaat moeten hebben onder bepaalde omstandigheden in opdracht van een aantal wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat.

Werknemers werkzaam voor deze bedrijven welke betrokken zijn bij het werken binnen deze wegafzettingen en het plaatsen van deze verkeersmaatregelen dienen in het bezit te zijn van het persoonscertificaat BRL9101.

Nu heeft deze werkgroep besloten dat verkeersregelaars welke binnen deze sector en criteria werkzaam zijn, daarnaast een persoonscertificaat BRL9101 voor verkeersregelaars moeten behalen. In de praktijk betekent dit dat deze verkeersregelaars een VCA, BRL9101-VKM en na een geslaagd verkeersregelaarsexamen onder toezicht van de politie een aanstelling aanvragen en vervolgens een certificaat BRL9101-VKR behalen om ingezet te kunnen worden als beroepsverkeersregelaar bij Verkeersmaatregelen onder de BRL9101.

LET OP!

Om als beroepsverkeersregelaar ingezet te mogen worden op diverse wegen is ALLEEN het examen beroepsverkeersregelaar via SVNL en een aanstelling door Rijkswaterstaat of gemeente verplicht. De Regeling Verkeersregelaars is hier helder over. Een BRL9101 certificaat is niet verplicht voor beroepsverkeersregelaars behoudens de onder de BRL9101 bedoelde werkzaamheden.